Sanningen om Sensommarblot 2001

 

Den 18 Augusti 2001 hade Kuggnäs en konsert, som vikingarock banden Ultima Thule och Hel spelade på. Det var från början en privat fest med inbjudning. Men på grund av att massmedia förstorade upp saken och skrev att det skulle bli en stor nazist sammankomst, så krävde polisen att vi skulle ha alkoholtillstånd och en allmän fest. Det orsakade att det kom runt 1100 personer, de flesta helt vanliga människor i olika åldrar som kom dit för att lyssna på musik och dricka öl. Men även några stycken som man kunde misstänka hade nazist sympatier, men även dessa skötte sig, utan att göra Hitler hälsningar eller skrika sieg heil. Det var en mycket lyckad, rolig och trevlig fest, utan ett enda allvarligt bråk, det enda var ett par svartsjuke drama som inte hade något med festen att göra. Och det är väl ganska beundransvärt bland 1000 personer som dricker ganska mycket öl, då är det värre på vilken krog som helst, där det bara är 400 personer.

 

Det här är den bild som vi, polisen och alla andra som var där håller med om. Men inte massmedia, med den lokala tidningen Södermanlands Nyheter i spetsen. De hade redan innan festen ägde rum bestämt sig för att blåsa upp det till att det var en sammankomst för nazister från hela norden. Förstasidan i tidningen löd på Måndagen ”Festen på Kuggnäs stort nazistmöte”. Detta är till och börja med ren lögn, och om möjligt förtal. För hade det varit ett möte som de skriver, så skulle vi ha haft en talare som propagerade för den nationalsocialistiska ideologin. Men det uppträdande vi hade på scenen var två band som spelade musik, med texter som handlar om Sverige, Sveriges historia, vikingar, historiska personer mm. Om SN kallar det för nazism så borde de skicka sina skribenter på någon sorts utbildning, där de lär sig att hålla isär vissa begrepp.

 

Nu var det så att en liten grupp som bestod mestadels av överförfriskade 18 åringar, som säkert inte ens visste vad det innebär att göra hitler hälsningar, stod i ett hörn av scenen och skrek ”sieg heil” och höjde högerhänderna. Då avbröt Ultima Thule, som då spelade, sin låt och skrek i mikrofonen ”Ta ner din jävla högernäve, det där vill jag inte se”. Thule bröt två eller tre låtar, och några ur Kuggnäs var där och sa åt dem, innan gruppen fattade och slutade med det. Det var förmodligen dessa personer, hemmahörande i Nyköping, som de Nyköpingsbor som klagat på sieg heil rop och nazistiska kampsånger hörde senare på natten. Nästan alla som kom utifrån hade egna bilar eller abonnerade bussar som väntade tills konserten var slut, då de åkte direkt hem utan att göra något väsen överhuvud taget.

Men om det är en nazistfest bara för att en mycket liten grupp beter sig illa, så skulle varenda fotbollsmatch som AIK spelar klassas som nazistfest på grund av några skinnskallar i publiken, men det gör man inte så vitt jag vet.

 

Polisen var där och filmade, för att i efterhand kunna åtala personer som gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Det ledde till att två personer blev misstänkta en 18 åring och en 30 åring. Att två av 1100 sågs av polisen göra hitler hälsning är ganska lite om man jämför med SN:s beskrivning ”sieg heil ropen ekade mellan husväggarna” och försöken att måla upp en bild där nästan alla skulle ha stått med en höjd högerhand i hitler hälsning. Av dessa två som blev åtalade så blev en friad och en fälld. Den som blev fälld är en 18 åring från Linköping, som inte ens var inne på området när polisen tog honom för fylla. Han var enligt uppgift så full att han inte visste var han var. Domen blev sedan böter på 500 kronor.

 

Det här med att höja högerhanden på en konsert, antingen med knuten näve eller något tecken med fingrarna, kan man se att nästan alla gör på vilken hårdrocks spelning som helst. Skillnaden är att då är ingen där och letar nazister. Så detta fenomen kan säkert tolkas som om flera ”heilar” om man vill, vilket är fallet här. SN ville att det skulle vara nazist fest så att de kunde sälja fler lösnummer i flera veckor efter spelningen. Ett annat exempel som är ganska roligt är det argument som den åtalade 30 åringens advokat använde. Han visade ett kort på Sveriges nuvarande kung, där han står med höjd högerhand på precis samma sätt som 30 åringen gör på den bild som användes som bevis mot honom, och ställde frågan gör kungen en hitler hälsning på detta kort.

 

Både Ultima Thule och Hel har klart och tydligt tagit avstånd från nazismen, banden spelar så kallad vikingarock och det har inte något som helst med nazism att göra. Den som tror något annat kan väl lyssna på några låtar och sedan försöka förklara var den nazistiska biten kommer in i bilden.

Kuggnäs är en motorklubb, där vi sysslar med amerikanska bilar, och vi tar också klart avstånd från nazismen. Anledningen till att vi ordnade festen är att vi själva tycker musiken är bra och att vi såg att det fanns intresse, så vi även kunde tjäna lite pengar på öl försäljning. Vi är dessutom en politiskt neutral förening och skulle hyra ut gården för vilka spelningar som helst, bara det inte är olagligt. Vi varken vill eller borde bli inblandade i så här politiskt laddade diskussioner. Tyvärr så har SN:s vinkling av festen lett till att många tror att det är något tillhåll för nynazister. Så tidningen Södermanlands Nyheter står ganska lågt hos oss, och vi kommer inte att prata mer med dem, vad det än gäller, för de skriver ändå inte sanningen, utan vad de själva vill.

 

Kuggnäs medlemmar.